Νέα & Ανακοινώσεις

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών εύχεται στους μαθητές της τρίτης λυκείου καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις τους.

Mερικές απλές οδηγίες μπορούν να συμβάλλουν στη καλύτερη διαχείρισή του άγχους που μπορεί να έχετε!!!

Ύπνος

Το ολονύχτιο διάβασμα το προηγούμενο βράδυ πρέπει να αποφεύγεται. Απαιτείται αρκετός ύπνος, τουλάχιστον 7-8 ωρών.

Διατροφή

Ενδείκνυται ένα ελαφρύ βραδινό φαγητό, διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και όχι πολλοί καφέδες.

Διάβασμα

Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη κι όχι προσπάθεια να μάθετε καινούρια πράγματα, την τελευταία στιγμή. Πολύ συχνά οι αγχωμένοι υποψήφιοι πανικοβάλλονται γιατί όπως λένε, κλείνουν το βιβλίο και νομίζουν πως δεν ξέρουν τίποτα. Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Απλά το άγχος τους έχει κυριεύσει και μπλοκάρει το μυαλό τους.

Ψυχική υγεία

Οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν. Αποφύγετε τώρα τις εντάσεις. Χρειάζεστε ηρεμία, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των δικών σας ανθρώπων. Να σκέφτεστε ότι κι αν δεν τα καταφέρετε τώρα, θα έχετε κι άλλες ευκαιρίες, είτε μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είτε έξω από αυτές. Η καλή ψυχολογική σας κατάστασή είναι τώρα το μεγαλύτερο όπλο στην προσπάθεια για την επιτυχία.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Οπότε καλό είναι να είμαστε στo σχολείο γύρω στις 07:30.

Θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σύνεργα 2 στυλό, μολύβι, γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται) την ταυτότητα υποψηφίου, νερό ή χυμό. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ένα ρολόι χεριού, ώστε να ελέγχουμε τον χρόνο. Δεν επιτρέπεται να έχουμε κινητό επάνω μας στη διάρκεια της εξέτασης, ακόμη και κλειστό.

Τα θέματα έφτασαν.

Διαβάστε τα προσεκτικά. Ξεκινήστε απ? αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Όπως γνωρίζετε έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το 4ο θέμα λογικά θα είναι το δυσκολότερο. Μην ξεκινάτε απ? αυτό. Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα.Να θυμάστε ότι έχετε περίπου 45 λεπτά για κάθε θέμα. Αν «κολλήσετε» κάπου και ο χρόνος περνάει αφήστε το προς το παρόν. Θα επανέλθετε στο τέλος, αφού γράψετε όλα τα άλλα και θα εξαντλήσετε το χρόνο που απομένει σ? αυτό. Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε.Αν έχει μείνει λίγος χρόνος στο τέλος ξανακοιτάξτε το γραπτό. Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη. Εξαντλήστε το χρόνο.

Με αφορμή την 6η Μαρτίου,

Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

και κάποια πραγματικά -δυστυχώς- περιστατικά...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Εκφοβισμού» (Bullying Diaries), δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «European Antibullying Network», που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συμμετοχή 16 Οργανισμών από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του Bullying.

Κινηματογραφημένο σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, το ντοκιμαντέρ δίνει την ευκαιρία σε αγόρια και κορίτσια που έχουν βιώσει τον εκφοβισμό, είτε ως θύματα, είτε ως δράστες, να μιλήσουν.

Σκοπός να αναγνωριστεί δημόσια το συγκεκριμένο φαινόμενο, διερευνώντας τις βασικές αιτίες του προβλήματος με την ελπίδα ότι ο φαύλος κύκλος του εκφοβισμού μπορεί να σπάσει. Είμαστε διατεθειμένοι, όμως, να ακούσουμε όταν τα παιδιά μας μιλούν;

Έγκριτοι επιστήμονες απ? όλη την Ευρώπη προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σ? αυτά τα ερωτήματα και να φωτίσουν όλες τις πτυχές του φαινομένου. Τις δικές τους απαντήσεις και ερμηνείες προσπαθούν να δώσουν και τα ίδια τα παιδιά?

Ο εκφοβισμός θεωρείται ως ένα ατυχές, κυρίως ακίνδυνο και τελικά αναπόφευκτο κομμάτι της ενηλικίωσης. Οι περισσότεροι θυμούνται, ίσως και με κάποια νοσταλγία, πειράγματα και μαλώματα στην αυλή του σχολείου και στη γειτονιά. Υπάρχει, όμως, όριο; Πότε σταματούν αυτά τα αστεία να έχουν πλάκα;

Ένας μαθητής της έκτης τάξης του Δημοτικού λέει: «Ο εκφοβισμός είναι σαν να είσαι στη φυλακή. Δεν κάνεις τίποτα. Είσαι τόσο φοβισμένος, έτσι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Απλά κάθεσαι εκεί να περιμένεις και να περιμένεις, έως ότου δεν αισθάνεσαι καθόλου καλά. Ούτε αυτός που το έκανε αυτό».

Το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Εκφοβισμού» (Bullying Diaries) ταξιδεύει στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία και καταγράφει μαρτυρίες παιδιών που έχουν βιώσει τον εκφοβισμό στο σχολείο. Ιστορίες καθημερινής πλάκας στη σχολική αυλή ή ένα φαινόμενο που τραυματίζει συναισθηματικά έναν άνθρωπο για όλη του τη ζωή; Χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και απομονώνουν ένα παιδί ή δικαίωμα στη διαφορετικότητα; Παιδιά εγκληματίες που επιτίθενται σε άλλα παιδιά ή παιδιά που έχουν ανάγκη στήριξης και υποστήριξης; Στη σύγχρονη κοινωνία οι μόνες επιλογές που έχεις είναι να εκφοβίζεις ή να εκφοβίζεσαι;

Η «Georgia» και η «Χριστίνα» αποκαλύπτουν πώς οι συμμαθητές και συμμαθήτριές τους μετέτρεψαν σε κόλαση τη σχολική τους ζωή. Ο «Πέτρος» μοιράζεται με τον κόσμο τη διαπόμπευση που βίωσε στο σχολείο, επειδή «δεν ήταν σαν τα υπόλοιπα αγόρια».

Τα παιδιά μάς μίλησαν? εμείς θα τα ακούσουμε;

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χαντζής.

Σενάριο-έρευνα: Γεωργία Ανάγνου.

Επιμέλεια σεναρίου-μοντάζ: Αλέξανδρος Χαντζής, Γιώργος Αυγερόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος.

Επιμέλεια: Θοδωρής Ποπέσκου.

Μουσική-mastering: Γιάννης Παξεβάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή.

Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή.

Πρόσθετα γυρίσματα στην Αθήνα: Γιώργος Σανταμούρης.

Πρόσθετα γυρίσματα στη Νορβηγία: Ingse Bj?r? S?thre.

Μεταφράσεις-καταγραφή: Ιωάννα Κήττα, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Γεωργία Ανάγνου, Ελένη Γιώτη.

Απόδοση στα Αγγλικά: Θάλεια Βαβαλέκα.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσάνος, Φώτης Σιώτας, Γιάννης Παξεβάνης.

Μια παραγωγή της Small Planet για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 2014.

Spot από το Χαμόγελο του Παιδιού

Μία τάξη, φυλετικά διαχωρισμένη

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι ένα ανεξάρτητο κοινωνικό φαινόμενο που αφορά μόνο στην εκπαίδευση και την μαθητική κοινότητα. Ίσως εκεί παίρνει μια όψη τρομακτική, τραυματίζοντας τα άτομα, δείχνοντάς τους την σκληρή όψη της "κριτικής" και της διαφοροποίησης, του καταγελασμού και των διακρίσεων, εδράζεται όμως σ' αυτά ακριβώς κι εκτρέφεται από το φόβο και τη σιωπηλή συνενοχή.

Στο ντοκιμαντέρ "Μία τάξη, φυλετικά διαχωρισμένη" παρακολουθούμε το αντιρατσιστικό μάθημα της δασκάλας Jane Elliott, το μακρινό και ταραγμένο 1968. 50 χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρο και σοκαριστικό για το πώς "δημιουργούνται" θύματα και θύτες και για το πώς με παιδεία και πολιτισμό μπορούμε να βοηθήσουμε στον περιορισμό ενός φαινομένου που δεν αρμόζει ούτε στην ανθρωπιά και το ήθος μας ούτε στη δημοκρατικότητά μας....

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968, η Jane Elliott πήγε να διδάξει στο δημοτικό της πόλης της στην Άιοβα, όπου κατοικούσαν μόνο λευκοί. Χώρισε τους μαθητές της σε δύο ομάδες, εκείνους με γαλάζια μάτια κι εκείνους με καφέ μάτια, και αποφάσισε να τους δώσει ένα γερό μάθημα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει την ιστορία εκείνου του μαθήματος, τη μακροχρόνια επιρροή του στα παιδιά και τη δύναμή του που κράτησε τριάντα ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιωματικό μάθημα που αποκτά μεγαλύτερη αξία αν σκεφτούμε τις συνθήκες της εποχής που διαδραματίζεται. Αξιέπαινη, ευρηματική και βαθιά δημοκρατική η δασκάλα με αστραπιαία αντανακλαστικά και μοναδική αντίληψη του ανθρώπινου ψυχισμού. Οι ικανότητές της στη διαχείριση κρίσεων και στον συντονισμό της ομάδας είναι εξαιρετικές. Παραμένει εντυπωσιακό το πώς μπορεί να επηρεάσει κανείς ένα παιδί ? και όχι μόνο ? στην αντίληψη που έχει για τον εαυτό του και τους άλλους?

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία ορίζεται από την Παρασκευή 16 ως και την Πέμπτη 29 Μαρτίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση ? Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Με την ευκαιρία ενημερώνουμε τους υποψηφίους:

1. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά, οι υποψήφιοι με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. β) είτε ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑΛ ΜΟΝΟ σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ. Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των θέσεων (μόνο για φέτος).

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

4. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.

5. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, από σήμερα Παρασκευή 16-3-2018, οι υποψήφιοι μπορούν να τα αναζητούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Περισσότερα Άρθρα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

13ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου
Σπετσών 46, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Τ.Κ. 12132
Τηλ: 210 5746068, Fax: 210 5710378
email: mail@13lyk-perist.att.sch.gr
 
Το κινηματογραφικό μας εργαστήρι
Εκπαιδευτικό κινηματογραφικό εργαστήρι ιστορικού ντοκιμαντέρ 13ου Λυκείου Περιστερίου.
url: 13gelkino.wordpress.com
 
Radio13gel peristeriou
Το δικό μας Ραδιόφωνο.
url: www.mixcloud.com/13gelperisteriou/

Ημερολόγιο

hmerologio

hmerologio

Σαν Σήμερα

066081
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο